• 30 april 2018

Korenfestival aan de haven

Speciaal om de viering van 700 jaar stadsrechten in Culemborg luister bij te zetten, heeft Havenkoor Deining een Shantikorenfestival georganiseerd op zondag 29 april in de feesttent aan de haven. Nooit eerder vond er in Culemborg zo’n festival plaats. Naast het eigen Culemborgse koor Deining namen er zes koren deel o.a. uit Giethoorn, Amsterdam en Waardenburg.

 

Na een warme openingsspeech van burgemeester Gerdo van Grootheest beet Deining het spits af om 12.00 uur. Meteen een feestje van zeemansliederen, meest bekende deunen, die heerlijk uitnodigen tot meezingen en meeklappen. Bij het prachtige Beatles lied “Mull of Kintyre” wordt Deining geassisteerd door een doedelzakspeler die bij het Waardenburger koor hoort. Het vijfenveertig leden tellende koor (eenderde mannen en tweederde vrouwen) o.l.v. Nico Horstink, zorgt meteen voor de juiste sfeer en als ze hebben afgesloten met “Een reisje langs de Rijn”, klinkt er een enthousiast applaus.

 

De organisatie van het festival is in handen van Henk Wichgers, Riet Hol en Greet Hoolmans. De rest van de middag is de vloer voor de andere koren, die binnen het zeemans repertoire, steeds hun eigen stempel drukken, met als gemeenschappelijke factor, de sfeer.

Als afsluiting van deze leuke muzikale dag verscheen Deining nog eens ten tonele en bracht het Culemborgse lied dat natuurlijk niet mocht ontbreken ten gehore: “Hoe kraait de boer zijn haantje”….

 

Anjo Leistra

 

Foto: Ronald van de Pol