• 5 juni 2018

Fotoboek: 150 jaar Spoorbrug over de Lek

Nog een (foto)boek! Nu over: 150 jaar spoorbrug over de Lek. Afgelopen zondag is in De Gelderlandfabriek het eerste exemplaar uitgereikt.

In 2018 is het niet alleen 700 jaar geleden dat Culemborg stadsrechten kreeg, maar ook bestaat de vaste oeververbinding over de Lek bij Culemborg 150 jaar. Op 1 november 1868 werd namelijk de voor die tijd hypermoderne spoorbrug in gebruik genomen. Die brug is vanwege ouderdomsverschijnselen deel voor deel vervangen in 1982 en 1983. Ervoorin de plaats kwam een nieuwe, moderne boogbrug die veel opener was dan de oude. Op 27 mei 2018 is er een bijzonder fotoboek over de spoorbrug over de Lek verschenen, gemaakt door Kees Wielemaker.

Auteur Kees Wielemaker: ‘In 2003 kwamen wij in Culemborg wonen, vlakbij de spoorbrug. Mijn belangstelling voor spoorwegen en de manier waarop de Culemborgse brug zich zo mooi in het landschap voegt zorgden er al snel voor dat ik foto’s ging maken van de brug. Daarbij ging het mij niet alleen om de treinen die de brug passeren, maar probeerde ik de brug vanuit verschillende hoeken te fotograferen en zoveel mogelijk gebruik te maken van de variërende weers- en lichtomstandigheden: sneeuw, ochtend- en avondlicht, donkere of juist heldere luchten etc. Zo ontstond een flinke fotoverzameling van de brug die aanleiding vormde voor het samenstellen van een fotoboek, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de overspanning over de Lek.’

Kijk hier voor een preview van het boek. Het boek telt 96 pagina’s, het formaat is 230 x 160 mm en het kost € 16,95.

Naast het boek verschijnt er ook nog een set met vijf ansichtkaarten van de Culemborgse spoorbrug. De foto’s op deze kaarten staan niet in het boek.