• 8 oktober 2018

Stoere avonturiers in Culemborg700 Kennis Quiz

150 150 Culemborg 700

In Culemborg ligt de geschiedenis op straat, zeker in het centrum. Verdiep je erin als je belangstelling hebt met de Culemborg700 Kennis Quiz. In oktober gaat de quiz over Culemborgse avonturiers uit de 17e eeuw. In het oude stadhuis van Culemborg vind je van die stoere mannen op gebrandschilderde ramen.

Jan van Riebeeck (1619-1677) bouwde een verversingsstation waar schepen van de VOC nieuwe voedselvoorraden konden inslaan op weg naar of van Batavia. In de Tafelbaai in de Kaapkolonie van Hollands Zuid-Afrika in 1652. Naar hem zijn het Jan van Riebeeckhuis en de straat vernoemd. Met de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika is de kijk op zijn rol veranderd.

Ook voor Antony van Diemen (1593-1645), gouverneur in Batavia heeft het oude stadshuis zo’n fraai raam. Hij maakte snel carrière van Amsterdams koopman tot gouverneur-generaal in Batavia in 1636. Zijn geboortehuis stond aan de Oude Vismarkt 9. Ga hier naar deze quiz.

Een eerdere quiz ging over Culemborg en het water. Inmiddels is het lang geleden dat stad en platteland beide onder water stonden. Stille getuigen zijn de vloedstenen met peilhandjes, die op meer plekken in de stad aangeven hoe hoog het water ooit stond.

Die peilhandjes waren de inspiratie voor de ontwerper van het waterelement ‘Vier het water’, Dingeman Deijns Architecten. Zij hebben elke historisch hoge waterstand in de Lek uitgedrukt in een peilsteen. Hieruit spuit, nevelt, stroomt, sprankelt en verrast het water speels. Het is op 13 april 2018 geopend door wethouder Huub van Oorschot en kinderburgemeester Ruben van Doorn.

De Culemborg700 Kennis Quiz is een initiatief van de Bibliotheek en mogelijk gemaakt door Culemborg700. Elke maand van april tot en met december zijn er drie vragen over een thema, waarmee je een boekenbon kan winnen.

Eerdere prijswinnaars zijn Ryan Terwoert en Rina Kemler. Ryan en Rina vinden de Quiz een leuk en goed initiatief. Je steekt er altijd iets van op. En elke maand met nieuwe vragen blijft een uitdaging. “Zo van ‘weet ik het antwoord’, en zo niet: ‘kan ik het dan tóch vinden?’ Je moet altijd even aan de bak. ” Hier kun je de quiz vragen beantwoorden.