• 11 december 2018

Ooievaarskokkie: het Ultieme Kuilenburgse Woord

Ooievaarskokkie is hét ultieme Kuilenburgse woord. Op de 700ste verjaardag van Culemborg werd dat op 6 december in het stadhuis bekend gemaakt. Het betekent lieveheersbeestje. Organisatoren van de verkiezing waren de Culemborgse Courant en echte Kuilenburger Arjan Pothuizen.

Tientallen Culemborgers stuurden echt Kuilenburgse woorden in. Het winnende woord is op een straatnaambord gezet en overhandigd aan Van Grootheest. Met het verzoek er in Culemborg een mooie plaats voor te vinden. Van Grootheest legt de vraag voor aan de straatnaamcommissie.

De jury bestond uit burgemeester Gerdo van Grootheest, Yvonne Jakobs, lid van Voet van Oudheusden, Els van Hooff, columniste Culemborgse Courant, en de Kuilenburgers Frans Waroux, Julia Suitela en Reda El Makhloufi. Frans is ridder in de Orde van Oranje Nassau, Julia is leerlinge van het KWC en heeft Molukse roots, Reda is leerling van Lek en Linge en heeft wortels in Marokko.

Aandacht voor het lokale dialect en het vereeuwigen van het Ultieme Kuilenburgse Woord waren de doelen van de verkiezing. Nog even en je woont op Ooievaarskokkie nummer 7.