Copyright © 2023 - Culemborg700 - alle rechten voorbehouden

Dak onderhoud

Een dak is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een huis, winkelpand of museum. Wat heb je immers aan een huis waar de invloed van het weer te merken is? Een dak boven jouw hoofd bescherm je tegen weersinvloeden en water. Een goed dak is daarom van groot belang voor het behoud en de waarde van jouw huis. Wanneer je eenmaal een goed dak heeft laten leggen gaat het vaak tientallen jaren mee, door gedegen dak onderhoud kan de levensduur nog verder verlengd worden. Voor het onderhoud van jouw dak kun je het beste een gespecialiseerde dakdekker inhuren. Deze dakdekker zal dan een aantal activiteiten uit kunnen voeren om de levensduur van jouw dak te verlengen. Welke activiteiten bij het dak onderhoud komen kijken leggen we je hieronder uit.

Vaak beginnen dakdekkers bij een dak onderhoud met het controleren van de dakranden en de aansluitingen op de dakrandprofielen. Mocht er iets mis mee zijn dan zal dat meestal direct gerepareerd worden. Vervolgens zullen de aansluitingen van de dakdoorvoeren en regenpijpen worden gecontroleerd en eventueel gerepareerd. Ook de naadverbindingen van het dak zullen grondig gecontroleerd worden. Tenslotte wordt het dak volledig gecontroleerd op andere mankementen zoals bijvoorbeeld scheuren. Door de controle zul je eventuele problemen vaak in een vroeg stadium opmerken waardoor het vroeg genoeg is om er iets aan te doen.

Als laatste zal de dakdekker het dak schoonmaken en het vuil af laten voeren. Dit is iets dat je met name op een plat dak ook eenvoudig zelf kunt doen. Schoonmaken is een groot deel van het onderhoud en daarmee behoud van jouw dak. Door het dak schoon te maken, voorkom je namelijk dat algen en mossen een kans krijgen zich op jouw dak te nestelen. Algen en mossen tasten het dak na verloop van tijd namelijk aan als er niets aan gebeurd. Die van monumentale panden of musea zijn al helemaal moeilijk te onderhouden en kosten daardoor heel veel geld. Kijk ook als voorbeeld eens op deze website: Weeshuis Museum te Culemborg.