Copyright © 2023 - Culemborg700 - alle rechten voorbehouden

Glas

Isolatie kent verschillende voordelen. Zo draagt isolatie onder andere bij aan een lagere energierekening, een aangenamere leefomgeving en een beter milieu. In een geïsoleerde woning is goede ventilatie heel belangrijk. Te weinig ventilatie zorgt voor een hoge luchtvochtigheid en beperkt de hoeveelheid frisse lucht in huis.

Een goed geïsoleerde woning kan je veel geld besparen en het geeft ook meerwaarde aan de woning. Het is ook veel prettiger en gezonder om in een goed geïsoleerde woning te wonen.

Welke soorten zijn er?

Over het algemeen kan er op drie plaatsen in het huis geïsoleerd worden. Het gaat hier dan om de drie plekken waar de meeste warmte verloren gaat: via de ramen, de muren, de vloer en het dak.

Eerst is er de isolatie van de ramen, die geïsoleerd kunnen worden met dubbel glas. Isolatieglas is dikker dan enkel glas en bevat speciale gassen die zich tussen de twee ruiten bevinden, waardoor de warmte zo min mogelijk van de ene ruit naar de andere ruit gaat. Dan zijn er nog de muren, waardoor er vaak warmte verloren gaat en er kou door naar binnen komt. De muren kunnen geïsoleerd worden door isolatiemateriaal in de spouwmuren te plaatsen. Er kan dan gebruik worden gemaakt van steenwol, polystyreen, polyurethaan of glaswol. In de meeste woningen wordt er steenwol gebruikt, omdat het heel goed isoleert en zeer brandbestendig is.

Tenslotte zijn er nog de vloeren en het dak. Verreweg de meeste warmte gaat via de vloer verloren. Vaak plaatsen mensen tapijten en vloerbedekking om de vloer te isoleren, maar dit is niet genoeg. Voor een goed geïsoleerde vloer kun je ook het beste gebruik maken van steenwol. Ook voor het isoleren van het dak wordt er vaak steenwol gebruikt. Door het zowel in de muren, vloer als het dak te plaatsen heb je een heel goed geïsoleerde woning.

Zelf plaatsen of het door een professioneel laten doen?

Vaak willen mensen zelf klussen, omdat ze goedkoper uit willen zijn. In het geval van isolatie kan dit een duurkoop worden als het verkeerd uitpakt. Zelf het dubbel glas plaatsen kan nog wel, maar bij het isoleren van de spouwmuren, vloeren en het dak is er toch meer expertise nodig. Bij het verkeerd plaatsen van isolatie kunnen er namelijk veel problemen optreden en dat wil je niet hebben. Het laten plaatsen van isolatie is dan ook een kleine investering vergeleken met het geld dat je uiteindelijk bespaart. Voor je ramen kun je nog rolluiken plaatsen, als je geen dubbelglas plaatsen kan.