Copyright © 2024 - Culemborg700 - alle rechten voorbehouden

Vocht problemen

Vochtschade is vaak te zien door dat er vochtplekken op de muur en plafond komen, ook is het te merken aan dat er een muffe geur ontstaat. Soms is er zelfs schimmel zichtbaar. Als je lang niks aan deze vochtschade doet of laat doen, zijn er nare gevolgen. Zo kunnen je muren kapot gaan en stenen kunnen afbrokkelen.

Hoe voorkom je vochtschade?

Je kunt vochtschade voorkomen door goed op te letten en gelijk actie te ondernemen. De belangrijkste plek om in de gaten te houden is de kruipruimte. Als de kruipruimte nat is kan dit vocht via de muren omhoog trekken. Wanneer dit het geval is, moet de oorzaak van de nattigheid gevonden worden. Een mogelijke oorzaak is regen of een lekkende leiding. Een andere belangrijke plek om in de gaten te houden is de buitenmuur. Als er op de muur vreemde mos plekken zitten, kan dit duiden op vocht.

Dit vocht komt dan vaak uit de dakgoot, doordat deze niet goed doorloopt of verstopt is. Zodra de dakgoot weer goed doorloopt is dit probleem vaak verholpen. De laatste plek die je goed in de gaten moet houden zijn de binnenmuren. Hierbij moet je in de gaten houden of er natte plekken zichtbaar zijn of dat het muf ruikt. Als dit het geval is moet er gelijk actie worden ondernomen.

Hoe behandel je vochtschade?

Bij de behandeling van vochtschade is het noodzakelijk om eerst te onderzoeken hoe erg de beschadiging is. Als de schade beperkt is en de gehele structuur niet beschadigt is, kan de vochtschade worden hersteld. Daarnaast moeten de muren helemaal droog en stof vrij worden gemaakt. Breng vervolgens een dikke laag stuc aan op de beschadigde muur en als deze opgedroogd is een tweede, afwerkende laag. Schakel indien nodig, de hulp van een professional in.