Copyright © 2024 - Culemborg700 - alle rechten voorbehouden

Isolatie

Wanneer je gaat kijken naar vloerisolatie kom je tot de conclusie dat er twee soorten zijn:

  • Vloerisolatie bovenlangs
  • Vloerisolatie onderlangs

De beide soorten vloerisolatie hebben zo hun specifieke eigenschappen en mogelijkheden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Vloerisolatie bovenlangs

Wanneer je bovenlangs gaat isoleren zou je denken dat je het de gemakkelijkste methode is. Niets is minder waar. Wanneer je bovenlangs gaat isoleren moet eerst (een deel van) de dekvloer worden weggebroken. Vervolgens komt de vloerisolatie in een laag, waarna de dekvloer weer opnieuw moet worden aangebracht. Zou je een vloerisolatie bovenop de dekvloer gaan aanbrengen, dan kan je slechts een heel dunne folie laag aanbrengen. Wanneer je een dikke laag isolatie boven de dekvloer aanbrengt is het gevolg dat deuren niet meer willen sluiten en dat je een stuk leefruimte hebt moeten inleveren. Het rendement van vloerisolatie bovenlangs is ook nog eens lager dan het rendement van vloerisolatie onderlangs. Hoe dat kan vertellen we je straks.

2. Vloerisolatie onderlangs

De beste methode om een vloer te isoleren is onderlangs. Je zal dan wel een kruipruimte nodig hebben want de bovenkant daarvan moet geïsoleerd worden. Een kruipruimte is een holle ruimte onder het huis die je onder het kruipluik treft. Dit is een ruimte die je kan gebruiken om leidingen ondergronds te trekken. De kruipruimte is de reden waarom er in de meeste huizen een kil binnenklimaat ontstaat. Er blijft namelijk vocht in staan doordat het grondwaterpeil eigenlijk te hoog is. Dat vocht trekt via de dekvloer in je muren. Wanneer je een vloer grondig wil isoleren zal je dus onder de dekvloer in de kruipruimte moeten beginnen. Een goed geïsoleerde kruipruimte voorkomt optrekkend vocht en warmte die door de vloer naar beneden trekt.

Vloerisolatie bovenlangs mogelijk maken

Besluit je dat jij je vloer bovenlangs wil gaan isoleren, dan is het verstandig om dit te gaan doen in combinatie met een renovatie van je huis. Moest je hele dekvloer toch al weg, dan kan je net zo goed een vloerisolatie aanbrengen. Je hebt nogal wat hak- en breekwerk en stofwolken voor de boeg. Vloerisolatie bovenlangs is bovendien onvermijdelijk wanneer jouw huis geen kruipruimte heeft. Je kan in dat geval op een paar manieren isoleren:

  • Met vloerisolatieplaten van EPS, PUR of PIR kan je een isolatielaag onder de dekvloer aanbrengen.
    Hierdoor wordt de warmte van binnenuit gereflecteerd waardoor het niet naar de grond kan zakken. Je houdt op deze manier enigszins tegen dat vocht uit de grond kan opklimmen.
  • PUR schuim.
    Je kan de bovenvloer isoleren met PUR schuim. Op die manier worden alle naden en kieren afgedicht, waarna je verder kan gaan met een vloer leggen in je huis.
  • Isolatie Chape.
    Van dit materiaal wordt een nieuwe dekvloer gestort. Er gaat een isolerende werking van uit. Die is echter minder hoog van rendement dan bij een andere methode.

Vloerisolatie onderlangs mogelijk maken

Wil jij je vloer vanuit de kruipruimte gaan isoleren, dan zal je dit moeten doen via een isolatielaag of folielaag die van onderaf tegen je kruipruimte wordt vastgezet. Deze folielaag of isolatielaag combineer je met kruipruimte isolatie. Kruipruimte isolatie is de meest effectieve methode. Je kan de boven- en onderkant van de kruipruimte isoleren maar daarnaast kan je ook de kruipruimte zelf vol storten met isolatiemateriaal.

We geven een paar mogelijkheden.

  • Isolatie met schelpen.
    Hierbij kan je denken aan natuurlijke schelpen, die een vocht absorberende werking hebben, maar ook aan synthetische schelpen van piepschuim.
  • Isolatie met zand.
    Zand staat uiteraard bekend om de vocht absorberende werking. Dit is echter niet de methode om je vloer te isoleren. Je voorkomt er vooral vochtproblemen vanuit je kruipruimte mee.
  • Isolatie met luchtkussentjes.
    Bij deze methode, ook wel de Tonzon methode genoemd, wordt je kelder gevuld met luchtkussentjes die een isolerende laag vormen in je kruipruimte.
  • Isolatie met folie.
    Bij deze methode wordt de kruipruimte rondom bekleed met een isolerende folielaag.
  • Isolatie met PUR schuim.
    Bij deze methode wordt de gehele bovenkant van de kruipruimte voorzien van PUR schuim wat een isolerende en vocht werende werking van onderaf biedt.